Tijd voor een mooie winterwandeling

Temperaturen rond het vriespunt, ijs op de sloten, wit bevroren gras en een strakblauwe lucht met zon. Een echte winterdag in Nederland. Deze dagen zijn het mooist om een wandeling door de natuur te maken en onze gemeente Smallingerland heeft hele fijne plekken voor een echte winterwandeling.

De Mûntsegroppe

Rottevalle ligt aan de Mûntsegroppe, dat is Fries voor Monnikengreppel. De Mûntsegroppe is een wandelpad van 5,6 kilometer met een kaarsrecht wandelpad van Veenklooster naar het klooster in Smalle Ee. Een historische wandelroute die al bestaat sinds 1540. Omgeven door begroeide houtwallen in een landschap van oude paadjes, kleine weilanden, keuterboerderijtjes en elzensingels.

Kraanlannen de Veenhoop

Aan de rand van Nationaal park de Alde Feanen ligt het moerassig natuurgebied De Kraanlannen. Vanuit Restaurant It Polderhûs start de wandelroute door dit mooie gebied waar ongeveer 60 vogelsoorten en zelfs otters leven. De wandeling brengt je langs het Polderhoofdkanaal, rietkragen en over hooilanden. Het fijne aan deze wandelroute is dat je de hond mee mag nemen, mits aangelijnd. Op de terugweg kom je langs een vogelkijkhut van waaruit je een fantastisch uitzicht over het water hebt. Bij terugkomst van de wandelroute kun je lekker opwarmen met een kop koffie, thee of warme chocolademelk bij It Polderhûs.

Natuurgebied De Leijen

Ontstaan door veenafgravingen, een ondiep meer van ongeveer 300 hectare groot met eromheen moerassen en boezemland, dat is Natuurgebied De Leijen in Rottevalle. Een natuurgebied vol flora en fauna waar veel te zien valt, waaronder in de winter de wilde zwaan en diverse soorten ganzen. Een divers gebied waar je verschillende wandelingen kunt maken met het hele gezin.

De Leien winter

Op pad met de kleintjes

In Boornbergum is voor de kleintjes onder ons een kabouterpad. Een uitdagende wandeltocht door het bos waar twee kaboutervolkjes wonen. Onderweg zijn diverse spelletjes te doen zodat het hele gezin zich tijdens de wandeltocht goed vermaakt. Kun jij alle kabouters vinden?

Kabouterpad
Foto: Tonni de Boer

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.