Sint Maarten in Smallingerland

Een gezellige lampionnentocht

11 november is het weer zover, de jaarlijkse lampionnentocht van de kinderen in Smallingerland. Op school, thuis of bij de kinderopvang hebben de kinderen de mooiste lampionnen gemaakt om 11 november mee langs de deuren te gaan en hun liedjes te zingen.

Sint Martinus

Sint Maarten is in Nederland al jaren een groot feest voor de kinderen. Deze dag is de aftrap voor de feestelijke dagen die er aankomen zoals de intocht van Sinterklaas en kerst. Zoals de meeste feestdagen in Nederland heeft de viering van Sint Maarten een christelijke achtergrond. Sint Martinus was de beschermheilige van reizigers en rondtrekkende kooplui, van onder andere bedelaars, de armen, kinderen, boeren en herders. Op de dag die naar hem vernoemd is kregen de kinderen vrij en werd het gebruikelijk om hen te trakteren op wat lekkers.

De dag heeft in de loop der jaren verschillende vormen gehad wat zich uiteindelijk heeft getransformeerd naar de huidige vorm zoals wij deze allemaal kennen, het lopen met de lampion, het zingen van een liedje om vervolgens getrakteerd te worden op wat lekkers.
Ook in Smallingerland is dit al jaren de traditie waar de inwoners en winkeliers graag aan mee werken om de kinderen een fijne avond te bezorgen.

Langs de huizen en winkels

Na een paar jaren waarin het langs de huizen en winkels met Sint Maarten i.v.m. corona onmogelijk of met beperkingen mogelijk was, kunnen de kinderen dit jaar weer vrolijk hun liedjes zingen aan de deuren zonder problemen. De inwoners van Smallingerland staan klaar bij hun deur om de kinderen te verwelkomen en de kinderen te trakteren op wat lekkers. Ook verscheidene winkels zullen hun deuren geopend hebben om de kinderen een fijne avond te geven en zelf te genieten van de leuke liedjes en de gemaakte lampions.

Diverse winkeliers in het winkelcentrum Noorderpoort in Drachten heten de kinderen van harte welkom op deze avond. Het is wel raadzaam om de sluitingstijd van de winkels te bekijken voor je gaat lopen gezien diverse winkels om 18.00 uur gesloten zijn.

Met je lampion door een bijna donker museum in Rottevalle

Bij diverse organisaties en bedrijven wordt deze dag iets speciaals gedaan. Ga bijvoorbeeld met de lampion door een bijna donker Vlechtmuseum in Rottevalle. Het museum is vrijdagavond gratis toegankelijk voor iedereen met een lampion. Of je nou jong of oud bent, iedereen is welkom waaronder uiteraard ook de ouders van kleine kinderen als begeleiding. Een lange slinger met kleine lichtjes leidt je door de zalen en gangen van het gebouw, op deze wijze kun je eens zien hoe de kinderen 100 jaar geleden naar school gingen.
Tussen 18.00 uur en 20.00 uur is iedereen van harte welkom, met natuurlijk op het einde wat lekkers.

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.