Met het pontje door de gemeente

Ontdek de natuur

VVV Waterland heeft in 2021 een pontjespilot georganiseerd. De pontjes zijn een cruciaal onderdeel van het vijfsterrennetwerk aan fiets- en wandelpaden dat Friesland heeft, de pontjes verbinden de routes. De routes zijn verrijkt met allerlei activiteiten. Hiervoor wordt samengewerkt met ondernemers, gemeentes, regiomarketingorganisaties en recreatieschap Marrekrite.

Andere jaren gingen de eerste pontjes vanaf 1 april weer varen maar dit jaar is het vanaf begin maart mogelijk om even te ‘oerstekke’.

Rufus in Broek, Droech oer de Feart bij Gaastmeer, De Woudfennen bij Boornzwaag, It Oerset bij It Heidenskip en de Langwarder Feart bij Langweer in Zuidwest Friesland. Het pontje Hooidammen-Veenhoop bij het Nationaal Park De Alde Feanen gaat ook ieder weekend varen.

“De pontjes zijn toegevoegd aan de routes op de website van de regiomarketingorganisaties. Dat betekent dat iedereen in Nederland kan zien dat er in Fryslân mooie routes zijn te beleven. We nodigen iedereen uit om in beweging te komen.” Aldus Margreet Dröge van Dagrecreatieve Netwerken

Extra activiteiten

Er wordt er niet alleen gewerkt aan het verbinden, maar ook aan het verrijken van de routes. Vanuit de ondernemers, regiomarketingorganisaties, Merk Fryslân en Dagrecreatieve Netwerken is er om de routes extra aantrekkelijk te maken is er een groot aantal activiteiten en belevenissen georganiseerd. Bijvoorbeeld wie in het weekeinde van 4 en 5 maart een pontje pakt, krijgt een zakje zaadjes om het voorjaar verder in te luiden. Iedere fietser of wandelaar kan op de pontjes ook stempelen voor Bierenburg. Een overtocht met een pontje is een stempel waard. Wanneer de stempelkaart vol is kan bij een lokale uitspanning even lekker ‘opfriesen’. Je krijgt dan een gratis heerlijke Opfrieser Bierenburg van Kâld Kletske en Sonnema.

Wanneer je even moet wachten op een pontje dan hoef je je zeker niet te vervelen. Naast het genieten van de omgeving waarin je bent is het voor iedereen die in beweging wil blijven en van geocaching houdt ook wat te doen. Bij alle zes de pontjes is er namelijk een cache verstopt.

Inspirerende routes

Met de activiteiten en belevenissen worden mensen geïnspireerd om eropuit te gaan. De natuur en de gezelligheid in de dorpen zijn al een goede motivatie voor velen maar met de activiteiten wordt het voor echt iedereen leuk. Van jong tot ouder, van sportieveling tot recreant en van toerist tot inwoner. Iedereen kan volop genieten!” Huur eens een e-chopper en rijdt de routes hiermee. Met de code ‘pontjesmaart’ krijg je t/m 1 april maar liefst 25 procent korting op de huur van de e-chopper bij Next Adventure.

Geniet wanneer je gebruik maakt van De Grietman van de lokale producten bij de diverse restaurants die zich aan de routes bevinden zoals bij It Polderhûs in De Veenhoop.

“In Smallingerland kun je geluidloos door het landschap zoeven en het pontje Hooidammen-Veenhoop bij het Nationaal Park De Alde Feanen pakken”, aldus Margreet Dröge.

Het hele jaar door genieten van de natuur

Met het langer en eerder varen van de pontjes hebben inwoners en toeristen meer gelegenheid om te genieten van de mooie natuur die de gemeente Smallingerland te bieden heeft. Met de langere vaart en de diverse activiteiten wordt het toerisme gespreid over alle seizoenen want in elk seizoen valt er wel wat te beleven en te zien.

De ontwikkelingen om te zorgen voor een gastvrije provincie staan niet stil. Er wordt momenteel gewerkt door Dagrecreatieve Netwerken aan het vindbaar, boekbaar en beleefbaar maken van routes, thema’s, bezienswaardigheden, evenementenagenda’s en verhaallijnen en toeristische arrangementen.

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.