Lokale producten, beter voor iedereen

Smullingerland

Het kopen van lokale producten is de laatste jaren belangrijker geworden in heel Nederland en ook in onze gemeente Smallingerland. Het kopen van lokale producten is beter voor het milieu, de smaak van de producten is vaak beter omdat deze minder bewerkt zijn, de prijs is beter voor je portemonnee en je steunt de lokale bedrijven ermee. Smallingerland heeft diverse ondernemingen waar je lokale producten kunt kopen. Het lekkerste brood, verse groenten, fruit en aardappelen, en goed vlees.

Vlees van eigen vee

Obio in Drachten is een biologische boerderij waarbij je weet waar je vlees vandaan komt. Dit is namelijk altijd van de boerderij zelf. Het vlees wat je hier kunt kopen komt van koeien die hun hele leven op de boerderij zelf geleefd hebben op een biologische wijze. De koe wordt geslacht door een biologische slager. Het vlees wordt ter kostprijs aangeboden, dit is mogelijk gezien de werkwijze van het bedrijf en de lokale verkoop.

Lokaal kopen bij de boer

Lokaal kopen bij de boer, zonder daarvoor stad en land af te reizen? Dat kan bij Streekboer. Alle producten komen rechtstreeks bij de boer vandaan, maar kunnen wekelijks worden afgehaald bij de Sluisfabriek aan de Tussendiepen in Drachten. Dat is pas vers!

Honing uit Nijega

Imkerij Gosliga in Nijega heeft al meer dan 30 jaar een groot aantal bijenvolken. Met deze bijenvolken maken ze het gehele jaar door diverse soorten lekkere honing. De honing die zij maken is volledig natuurlijk en onbewerkt. Je bent verzekerd van een verantwoord product uit je eigen regio. Wist je trouwens dat bij hooikoortsklachten het eten van een lepel honing uit je eigen omgeving (15 kilometer) de klachten sterk verminderen? Een fijn voordeel naast het feit dat de honing goed smaakt.

Tik een eitje

Verse eieren van blije kippen, dat zijn het soort eieren wat je krijgt van Pluimveebedrijf J.W. van Koot in Drachtstercompagnie. Bij het stalletje aan de weg kun je iedere dag heerlijke verse eieren kopen. Het bedrijf levert niet alleen aan consumenten maar bezorgt ook bij de lokale restaurants wat bijdraagt aan de lokale economie.

Het is een peuleschil

Benieuwd naar nieuwe smaken en producten? Breng dan eens een bezoek aan Kiemerij de Peuleschil. Deze biologische kiemerij heeft diverse producten om je eten een extra dimensie te geven. Ontstaan uit kleine biologisch teeltbedrijf in de jaren tachtig naar inmiddels een mooie onderneming met verse, biologische producten voor de horeca en particulieren.

De Frambozenboerderij

In Drachten zit de Frambozenboerderij. Deze boerderijwinkel heeft iedere dag verse en milieuvriendelijk geteelde groente en fruit. Elke dag directe aanvoer van direct van het land, verser kan niet! 

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.