Gezonder leven is een thema wat veel mensen steeds belangrijker gaan vinden. Diverse initiatieven spelen hierop in door het dagelijks leven aan te passen. Een gezonde leefomgeving is hierbij een belangrijke start en in de gemeente Smallingerland worden de dorpen en wijken dan hierop aangepast.
Gezonde buurt De Venen in Drachten
Omsloten door een snelweg, een ziekenhuis en een groenstrook, De Venen in Drachten was een wijk waar voornamelijk veel steen te zien was. Dit gaf de aanzet om in 2018 van start te gaan met het project ‘Gezonde buurten’. Een samenwerking van Gemeente Smallingerland, Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (MOS), Sportbedrijf Drachten en GGD Fryslân.
Produceren, consumeren en verbranden
Het motto van de missie is het realiseren van een sociale en fysieke omgeving in de buurt die uitnodigt tot het eten van voeding die goed voor je is en voldoende beweging. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar het initiatief en vooral de behoefte vanuit de wijk als startpunt en samenwerking tussen gemeente, inwoners en partners een belangrijk element is.
Realisatie de gezonde buurt De Venen
De buurtbewoners in De Venen hebben samen met diverse organisaties hun buurt gezonder gemaakt. De organisaties die hun medewerking hebben verleend zijn Jantje Beton, JOGG, GGD Fryslân, Sportbedrijf Drachten, M.O.S., Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid en diverse kinderopvangcentra, onderwijs en de Gemeente Smallingerland.
Zo zijn voor de kinderen de speelvoorzieningen opgeknapt en is er een nieuw speelveldje gerealiseerd. Samen met de scholen is er gekeken naar uitdagender pleinen. Op het gebied van natuur is er een wandelroute, een moestuin en hebben bewoners de cursus ‘levende tuinen maak je zelf’ gevolgd, zijn er tuinambassadeurs aangesteld en is er een insectenhotel geplaatst. Een gezonde buurt is groen, en biedt ruimte voor spelen, ontmoeten, bewegen en dat is in De Venen zeker het geval!
De bewoners van de wijk De Venen raken steeds meer betrokken door de samenwerking met de scholen in de wijk. Er worden bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd. Met de samenwerking met de scholen worden de kinderen geïnteresseerd in het project en de kinderen geven dit weer door aan hun ouders. Inmiddels zijn er nog veel meer initiatieven gerealiseerd door mooie samenwerkingen.
Bloeizone initiatief in diverse dorpen
Inmiddels is in de dorpen De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat het Bloeizone initiatief van start gegaan. De bedoeling van dit initiatief van de provincie Fryslân is om de dorpen gezonder te maken.
4 pijlers in het bloeizone initiatief
In de dorpen bleek aan de hand van een afgenomen enquête voornamelijk behoefte te zijn aan de volgende 4 pijlers:
- Gezamenlijk bewegen
- Gezamenlijk ontspannen
- Gezamenlijk tuinieren
- Duurzaam leven
De gekozen pijlers geven goed aan hoe het leven in de dorpen is en wat de bewoners graag willen en dat is samen dingen ondernemen op allerlei gebieden. Het gezamenlijk willen bewegen, ontspannen en tuinieren geeft aan hoe groot de saamhorigheid in de dorpen is.
In maart 2022 zijn er diverse initiatieven van start gegaan. Er zijn een aantal groepsactiviteiten die wekelijks plaats vinden in de dorpen.
Er is een wekelijkse wandelgroep, meerdere keren per week is worden de ballen gegooid op de jeu de boules baan en is er een fietsgroepje. Binnenkort gaat er een kookgroepje van start en wordt de eerste hand gelegd aan de dorpstuin. Iedere groep heeft twee of meer personen die de activiteiten van hun onderdeel opzetten en de belangstellenden hierover informeren.
De Bloeizone commissie
De Bloeizone commissie in De Wilgen, De Smalle Ee en Buitenstvallaat bestaat uit vier personen met actieve ondersteuning van de bestuursleden van het Plaatselijk Belang. Zij zien het als hun taak om de verschillende onderdelen die zijn bepaald middels de enquête aan te jagen, te faciliteren en waar nodig te ondersteunen.
Op pad gaan in de natuur werkt ontspannend. Deze dient dan wel bereikbaar te zijn. De commissie Doarpen yn’t grien heeft om deze reden onlangs een pluktuin aangelegd in een centraal tussen de drie dorpen gelegen gebied. Daarnaast wordt er op een andere, centraal gelegen locatie de eerste hand gelegd aan de ontwikkeling van de eerder genoemde dorpstuin waar in het voorjaar van 2023 voor het eerst zal worden gezaaid en geplant.
Om de bewoners nog meer te enthousiasmeren zijn er diverse informatieve maar ook uitwisselingsbijeenkomsten geweest om met elkaar van gedachten te wisselen. Het plan is om op de website van het Plaatselijk Belang regelmatig updates van de ontwikkelingen d.m.v. tekst en beeld te geven.
Wanneer in een wijk of dorp werkzaamheden gepland worden, wordt er gelijk samen met de inwoners besproken wat er opgepakt kan worden op het gebied van o.a. gezondheid, duurzaamheid en klimaatadaptie.
En inmiddels volgen meer dorpen, ook in Himsterhout is de wijkraad met de Bloeizone aan de slag.