Vanaf april staat Drachten in het teken van Friesland en Fries zijn. Met twee intrigerende exposities – Made in Fryslân en Wat maakt de Fries? – op drie locaties, maak je een boeiende reis langs de Friese identiteit en het vakmanschap in Fryslân.
Met industrieel design van grote Friese bedrijven en werken van kunstenaars die geïnspireerd zijn door het landschap en de tradities van Friesland, dagen deze twee exposities bezoekers uit om na te denken over wat het betekent om een Fries te zijn. Samen bieden ze een diepgaand inzicht in de evolutie en de diversiteit van de Friese identiteit, van het verleden tot het heden.
Expositie: Made in Fryslân
In Made in Fryslân worden bezoekers meegenomen op een verkenningstocht door de wereld van internationaal versus regionaal design en fabricage, geworteld in de Friese bodem. Deze expositie, die van 13 april tot en met 6 oktober is te zien, belicht de meest opvallende ontwerpen van de afgelopen 100 jaar.
Van de iconische architectuur van de Papegaaienbuurt tot de innovatieve ontwerpen van bedrijven als Batavus en Philips, wordt de wisselwerking tussen internationale trends en lokale creativiteit op twee locaties in de schijnwerpers gezet: in Museum Dr8888 én het Van Doesburg-Rinsemahuis. Hier komen hedendaagse ontwerpen samen met klassieke kleurenschema’s, waarbij de grens tussen kunst en maatschappij vervagen.
Expositie: Wat maakt de Fries?
Wat maakt de Fries? daagt de bezoekers uit om dieper te graven in de kern van de Friese identiteit. Want ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries’, volgens vrijheidsstrijder Grutte Pier. Maar wat maakt iemand wél een echte Fries? Is het de taal, de omgeving, de trotse, nuchtere en onafhankelijke karaktereigenschappen – of toch niks van dat en heel iets anders?
Kom er achter in De Lawei, van zaterdag 23 maart t/m zondag 19 mei. Met een zorgvuldig samengestelde collectie kunstwerken van voornamelijk Friese kunstenaars, belicht deze expositie de complexe relatie tussen individu en omgeving, geschiedenis en cultuur.