De ambachtelijke bakker is terug in Opeinde!

Opeinde apetrots op vakmanschap in hun dorp. De ambachtelijke bakker is terug in Opeinde!

Er was eens een Brabander die een bakkerij opende in het Friese Opeinde…
Tim Hoitinga is die 29-jarige Brabander. Hij laat een droom uitkomen om een eigen bakkerij te openen. De naam doet de eigenaar wel eer aan: Stoerbrood. Want stoer is het immers om een bakkerij te openen in 2023.

Bakker Tim Hoitinga
Bakker Tim Hoitinga
“Ik bak brood van desem, dat is een ander gistproces, maar iets ingewikkelder namelijk fermentatie. Geen brood is hier gelijk en dat proeft de klant zeker ”

Aldus Tim, die in Boornbergum zijn liefde vond en samen besloten ze daarom om in Smallingerland een ambachtelijke bakkerij te starten.

Opeinde is na 15 jaar weer verrijkt met een echte bakker. Dat inwoners van het dorp daar erg blij mee zijn, blijkt uit de enorme belangstelling en goede verkoop na de opening op 11 januari. Dorpsbelang Opeinde gaf een passend cadeau aan het ondernemerspaar, waarop staat geschreven: Bôle keapje yn de frjemte is mis, as it ek yn eigen doarp te heljen is (‘Brood kopen elders is mis, als het ook in eigen dorp te koop is’)

“Het is overweldigend hoe we hier als nieuwe ondernemers worden ontvangen en dat het je zo gegund wordt. Natuurlijk zorgt dit voor extra reuring in het dorp. Men spreekt elkaar toch weer even als ze op de bestelling wachten”, zegt de jonge ondernemer, die wel eens een slapeloze nacht had van alle ontwikkelingen in de wereld op energiegebied. “Maar als ik het nu niet doe, komt het er nooit meer van.” Bovendien had Tim net op tijd een vast energiecontract afgesloten voor 3 jaar voor het winkelpand.

Hoitinga gaat uit van eigen kracht neemt de gok in een geschikt pand in Opeinde, zeker omdat hij een andere bedrijfsvisie heeft met zijn speciale desembrood. Het concept om niet met gist maar met desem te werken vond hij al uit op jonge leeftijd, toen hij wat stond ‘te prutsen’ in de garage thuis en het goede recept daar ook werd geboren.

Bekende slagerij Biesma sinds 1901!

Opeinde is toch een dorp waar ambacht en vakmanschap hoog in het vaandel staat.

Slagerij Biesma is al 122 jaar (!) een begrip in de regio en klanten komen zelfs van buiten Friesland, maar zeker uit Drachten en omstreken, naar deze bekende slager die aangesloten is bij de Friesche ambachtelijke slagersvereniging.

Waar slagerij Biesma meer dan 100 jaar geleden in Opeinde werd opgericht, is in het nostalgische pand nog altijd de sfeer te proeven van vier generaties vakmanschap, Hun kwaliteit is constant en is terug te vinden in alle producten. Innovatie en duurzaamheid is niet meer weg te denken uit hun werkwijze. Slagerij Biesma bestaat sinds 1901 en staat al die jaren voor pure ambacht. Een lange historie.

Biesma biedt vlees aan van Hollandse bodem en zorgt ook voor catering bij feesten en partijen. De bekende slagerij aan de Kommisjewei wint vele prijzen in hun branche en daardoor wordt ook Opeinde op de kaart gezet!

Slagerij Biesma

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.