Cultuur snuiven in Smallingerland

De gemeente Smallingerland heeft een groot aanbod in kunst en cultuur voor jong en oud. Niet alleen om naar te kijken maar ook een groot aanbod om zelf aan mee te doen en betrokken te zijn bij de cultuur in de gemeente.

Het grootste aanbod voorstellingen

Schouwburg De Lawei in Drachten heeft het grootste aanbod op het gebied van cultuur in de gemeente. Ieder jaar zijn er ongeveer 270 voorstellingen voor alle leeftijden in allerlei genres van cabaret, toneel tot dans. Voor ieders wil wat. Als echte cultuurliefhebber ben je hier enorm op je plek.

De Lawei is dé culturele ontmoetingsplaats van de gemeente Smallingerland. Een educatief en cultureel centrum dat is uitgegroeid tot een mooie schouwburg met een divers educatief en cultureel aanbod. Samen met leerkrachten, lokale cultuuraanbieders, theatergezelschappen en kunstvakdocenten heeft De Lawei een cultuureducatieprogramma opgesteld. Boordevol workshops, projecten en voorstellingen in diverse kunstdisciplines. De huiselijke sfeer in de schouwburg zorgt ervoor dat gasten zich volledig op hun gemak voelen. Een huis waar makers en liefhebbers van kunst en cultuur elkaar treffen in de precies juiste omstandigheden.

drachten-lawei-zaal-690x540

Voor je bezoek aan een voorstelling of film een hapje eten? De Lawei beschikt over een eigen restaurant genaamd Hopper. In dit theatercafé kun je terecht voor een heerlijk diner, een lekkere lunch of een gezellig drankje.

Ook wanneer je niet een voorstelling bezoekt ben je van harte welkom in het theatercafé. Hopper is geopend voor iedereen. De ingang bevindt zich bij de hoofdingang van De Lawei. Iedere zondag is er gezellige livemuziek en speciaal voor de kinderen een kidsdisco.

Een unieke locatie voor cultuur

In Drachten vind je de Sluisfabriek. Een unieke locatie waar jaarlijks diverse evenementen, workshops en meer worden gehouden op het gebied van cultuur. Diverse ruimtes waaronder de grote voormalige productiehal bieden een unieke sfeer. Het industriële van vroeger in een moderne, warme jas gegoten. De Sluisfabriek is naast de evenementen, workshops en dergelijke ook te huren voor jouw eigen evenement, vergadering of zelfs fotolocatie. Een musthave om eens naartoe te gaan wanneer je van cultuur houdt.

sluisfabriek

De cultuurhistorie van Smallingerland

Al jarenlang zet Smelne’s Erfskip zich in voor de cultuurhistorie van onze gemeente. Niet alleen voor het behoud van monumentale panden, historische elementen in het landschap en de bebouwde kom maar ook om cultuur m.b.t. ambachten, tradities en verhalen.

Het Historisch Centrum van de gemeente Smallingerland kun je vinden in Museum Dr8888. Hier is de bibliotheek en het archief ondergebracht maar worden ook fotopresentaties gehouden en zijn er diverse exposities in de aanwezige vitrines.

smelnes erfskop

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.