Turfrace Smallingerland

2 + 3 juni 2023

Tijdens de middeleeuwen was hout niet aan te slepen. De bevolking groeide zo snel dat er niet genoeg meer was voor iedereen. Daarom werd er een alternatieve brandstof gewonnen: turf. En bij gebrek aan vrachtwagens, werden de ladingen turf per skûtsje vervoerd. En die skûtsjes…die werden hier gemaakt! Wist jij dat van de 14 skûtsjes die meevaren in de SKS, er 13 in onze gemeente zijn gebouwd? Eens in de drie jaar gaat Smallingerland terug in de tijd en waant zich met de Turfrace voor eventjes weer in 1900. 

De Skûtsjes doen de dorpen Drachten, Buitenstvallaat, Rottevalle, Opeinde, Smalle Ee, Oudega en De Veenhoop aan. Ze vervoeren een symbolische vracht en zorgen er op die manier voor dat elk dorp wordt voorzien van goederen uit die tijd. En dat allemaal met een tikkende klok, want het is tenslotte een race. In elk dorp valt wat te beleven, er is een leuk programma deze dagen!

Vrijdag 2 juni

Proloog: De Veenhoop - Drachten

Om 14:00 klinkt het startschot in De Veenhoop. De zeilpramen en skûtsjes zetten vanuit het Grytmansrak koers richting Drachten. Hoe? Dat is afhankelijk van het weer. Er wordt gezeild en waar dat niet lukt gejaagd en geboomd. Maar voor vertrek wordt de Turfrace feestelijk afgetrapt in De Veenhoop. Het Frysk folksliet klinkt en een Shantykoor brengt de sfeer er gezellig in! Wie finisht als eerste bij de Piipbrêge in Drachten?

Jaagwedstrijd piipbrêge - Philipsbrêge

Om 17:00 is er in Drachten een jaagwedstrijd van de Piipbrêge tot de Philipsbrêge. Zonder zeil en zonder motor, maar met brute spierkracht trekken de bemanningsleden de schepen aan touwen over een afstand van 500 meter naar de finish.

muziek & theater

In 1909 werd De Jonge Trijntje in de vaart genomen. Maar wie was Trijntje eigenlijk? En wat deed ze in die tijd? Dat ontdek je in de theatervoorstelling die vrijdagavond 2 juni op dit skûtsje in de passantenhaven aan het Moleneind in Drachten wordt gespeeld. De avond wordt afgesloten met een band aan boord – één groot feest. 

zaterdag 3 juni

drachten - rottevalle - buitenstvallaat - smalle ee, oudega, de veenhoop

Om 9:00 start de slotrace. Vanuit Drachten zet de bemanning eerst koers richting Rottevalle. Gjalt de Jong zorgt hier ter plekke live voor een wedstrijdverslag. Het streekproduct wordt geladen, de schepen keren en varen terug naar Opeinde. Voor de eerste brug de mast strijken, dus dat wordt een flink stuk bomen totdat de laatste brug gepasseerd is. Tussendoor nog even de unieke lading oppikken en door naar Buitenstvallaat. Ook hier wordt geladen en gekeerd – altijd een spektakel met het historische sluisje op de achtergrond – en weer door.

 

Smalle Ee, Oudega en De Veenhoop worden hierna aangedaan, maar de volgorde van de dorpen is aan de schippers. In deze dorpen kun je dus de hele middag schepen verwachten. Bij De Veenhoop varen de schepen om de boei heen (locatie afhankelijk van de wind) om vervolgens zo snel mogelijk naar de finish bij de Piipbrug in Drachten te koersen.

 

 

Elk dorp trekt alles uit de kast om er een gezellige dag van te maken. In Smalle Ee kunnen de kinderen zich heerlijk vermaken met leuke spelletjes en een draaimolen. Oudega zorgt voor actie met beachvolleybal en Aquabubbles. 

vaar je mee?

Wil jij de spanning van de race aan boord ervaren? Steek dan de handen uit de mouwen en vaar mee als bemanningslid! Je geeft je hiervoor op door een e-mail te sturen aan Richard, bestuurslid van de Turfrace. Voorwaarde is wel dat je een beetje fit bent en niet bang bent om te zweten, want samen met de voltallige bemanning zorgen jullie ervoor dat jullie schip als eerst de finish passeert – wind of geen wind.

Of breng als razende reporter de race in beeld op de social media kanalen van Open Drachten door mee te varen en onderweg de mooiste foto’s en video’s te maken. Mail hiervoor naar nena@opendrachten.nl.

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.