Kunst vind je ook op straat in Smallingerland

Kunst is een gunst en niet alleen te vinden in een museum.

Op straat kom je de mooiste kunstwerken tegen, groot of klein. Waarschijnlijk valt het je niet eens op als je door de gemeente wandelt, maar je vind de mooiste werken op je pad. Zo ook in de gemeente Smallingerland.

Z.K.

In Drachtstercompagnie staat de sculptuur gemaakt van roestvrijstaal gemaakt door Henk Lampe. In opdracht van de PCBO scholen in Smallingerland maakte hij dit poortachtig object wat de herkenbare verbinding van de 13 scholen uitstraalt.

Carillon

In Drachten staat het kunstwerk Het Carillon, precies op de plek waar vroeger de ophaalbrug over de Drachtster Compagnonsvaart was. Het carillon stond tot 1989 in het Thalenpark in Drachten. Op de draagbalken staat een tekst van de schrijver en dichter Harmen Wind (Leeuwarden,1945). De tekst verwijst naar de vier elementen; aarde, vuur, water  en lucht en is zowel in het Nederlands (buitenkant) en in het Frysk (binnenkant) aangebracht. De tekst luidt in het Nederlands: “Uit de aarde zijn wij geboren, het vuur staken wij uit de grond, het water droeg ons welvaart, lucht legt ons een lied in de mond”. In het Frysk: “Ut ierde binne wyberne, it fjoer stutsen wei út de grûn, ta wolfeart woe it wetter ús drage, de loft hat in tankliet ús jûn.

Foto: Sieta Stel

De Compagnons

Ter ere van het werk van de Compagnie der Rottevalster Vaarten heeft Sieger Visser dit kunstwerk gemaakt van beton en staal in Rottevalle. De gestapelde turven die voor het werk van Sieger Visser liggen en onderdeel uitmaken van het gehele kunstwerk zijn gemaakt door Minke Hoekstra, inwoonster van Boelenslaan.

‘Jesaja 40:31’

In Opeinde bij P.C.B.S. ‘It Maitiidslibben’ is het mozaiek werk te zien van Jan Frearks van der Bij. Dit mozaïek heeft een Bijbels thema, zoals bijna alle kunst van deze kunstenaar. In het werk is een vrolijk paar kinderen met daarboven een arend met gestrekte vleugels te herkennen.

Foto: Sieta Stel

Standvast

In Houtigehage staat een prachtig werk van kunstenaar Joop van Bergen. Deze vrijstaande sculptuur, met als basismateriaal eikenhout, is door de kunstenaar gemaakt ter afsluiting van de dorpsvernieuwing in 2004. Het werk beeldt een ‘stoere werker’ uit, ter ere van de klompmakersschool die in de 19e eeuw op dezelfde plek heeft gestaan.

Bocht in de rivier

In het kader van de dorpsvernieuwingen kreeg Oudega als eerste dorp in de gemeente Smallingerland een kunstwerk. Dit kunstwerk van graniet is gemaakt door Els Martin. Het U-vormige kunstwerk ligt in het gras (Buorren 15) en verwijst naar de omgeving vol water. Erg actueel, want de ontwikkelingen rond Oudega aan het water gaan door!

Kunstroute rondom drachten

Bovenstaande kunstwerken zijn apart van elkaar te bewonderen maar maken ook deel uit van een kunstroute rondom Drachten. Deze route brengt u door diverse dorpen en langs de mooiste, interessantste kunstwerken.

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.