“Drachten/Smallingerland is echt tot veel meer in staat. Zet als ondernemer je eigen ego opzij voor een gezamenlijk doel! Willen we Drachten beter op de kaart zetten, dan hebben we elkaar nodig.”
Dit zei Joan Boelens, voorzitter van de Ondernemersvereniging Drachten, in zijn openingswoord, waarmee hij de ferme voorzet gaf van het Drachtster Ondernemers Treffen (DOT). Eind november 2022 vond de eerste bijeenkomst plaats in De Lawei in Drachten.
Het DOT is een initiatief van de Drachtster Ondernemersvereniging en de gemeente Smallingerland. Met een ‘open podium’ in De Lawei werden vier thema’s (Centrumvisie/detailhandel, Onderwijs, Havengebied/industrie en Ondernemers-Start Up), onder de loep genomen door betrokkenen uit de verschillende branches en twee wethouders van Smallingerland.
Joan Boelens is, samen met het bestuur van de Ondernemersvereniging Drachten, aanjager en initiator van dit nieuwe concept, om te komen tot meer onderlinge samenwerking tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en de gemeente.
Boelens is enthousiast als hij aan de bijeenkomst terugdenkt. “Het was voor mij heel bijzonder om te zien hoe alle deelnemers met de bezoekers uit de zaal, elkaar bij het informele deel van de avond wisten te vinden. Er is duidelijk behoefte aan om elkaar te ontmoeten. Dat is natuurlijk de afgelopen twee jaar ook moeilijker geweest.”
‘We moeten krachten bundelen en samenwerken, want dat is ook de voorwaarde om in aanmerking te komen voor meer financiële steun van de overheid de komende jaren. Die samenwerking moet je wel kunnen bewijzen en daar is DOT ook een goede start van. Integraal samenwerken is het toverwoord.”
Persoonlijk is Boelens vooral blij dat mensen uit alle lagen de ruimte krijgen en elkaar ontmoeten en leren kennen. “Of je nu net gestart bent of een middel of grotere onderneming bent, er is een gezamenlijk belang!”
Enkele jonge bedrijven, ofwel een Start-Up, presenteerden zich ook op deze eerste bijeenkomst.
Dennis Mous van Elzinga & Van der Krieke in Drachten, gaf een toelichting over hun bedrijf, dat in vijf jaar bestaan een behoorlijke groei meemaakt.
Mous vertelde dat het bedrijf met het innovatieve project Keunsto aan de slag is met circulaire vraagstukken en alle informatie daarover graag deelt met scholen en ook met Caparis, gevestigd in Drachten. ‘Dit project is een mooie kans voor ons bedrijf, maar natuurlijk ook voor het bedrijfsleven en het onderwijs, die samenwerking is broodnodig”, aldus Mous.
Jan Brolsma, directeur van Eflsquad in Drachten, lichtte als Start Up bedrijf toe hoe het mogelijk is om met goede CPO-software, dat Eflsquad ontwikkelt, voor MKB online te kunnen shoppen. “Particulier kopen we immers heel veel online en dat kan met onze software voor het bedrijfsleven op maat. Want dat is juist zo belangrijk voor ondernemers, dat je precies vindt wat je nodig hebt op het internet.”
Brolsma noemde mooie voorbeelden op de bijeenkomst wat er met CPO Software allemaal mogelijk is. Dat het bedrijf sinds 2016 in Drachten is gevestigd was puur toeval. “Maar Drachten ligt mooi centraal voor ons en we konden hier ook nog hele goede medewerkers vinden, de teamspirit is groot en we zijn sinds de start ieder jaar verdubbeld. We willen vanuit Drachten de wereld veroveren!”, vertelt de ambitieuze jonge directeur van Elfsquad.
Douwe van Drogen was bij DOT aanwezig om de centrumvisie toe te lichten. “Dit nieuwe concept is absoluut een prima start geweest en er komt vast een vervolg met een tweede DOT, met weer nieuwe onderwerpen.
“Ik denk dat vooral het integraal denken nu ontwikkeld moet worden, daar zijn we het allemaal wel over eens! – Douwe van Drogen, centrummanager”
Drachten is een stad, zonder twijfel vindt Van Drogen. “Maar als je naar de contacten kijkt binnen het bedrijfsleven, zijn we eigenlijk ook een groot dorp waar iedereen elkaar kent. En dat komt dan goed uit om de krachten te bundelen en samen te zorgen dat Drachten beter op de kaart komt!”
“We zijn bovendien de hoofdstad van het MBO in de noordelijke provincies”, vervolgt de centrummanager. “Geen enkele stad in het noorden heeft zoveel voorzieningen op MBO-niveau zoals Drachten. En al die MBO-studenten kunnen hun stage vinden of werken in deze gemeente, want er is voldoende detailhandel, industrie en zorginstellingen die stagiaires nodig hebben.”
Ziekenhuis Nij Smellinghe is daar een voorbeeld van. De studenten van de zorgopleiding kregen eind vorig jaar een gloednieuwe opleidingsruimte op het terrein van het Drachtster ziekenhuis. Zodat opleiding en praktijk maar enkele meters van elkaar verwijderd zijn.
“Zo kunnen bijvoorbeeld ook lassers of automonteurs in opleiding bij een bedrijf binnen de gemeente Smallingerland hun praktijkopleiding doen, om maar iets te noemen. En daar zien we ook de belangrijke samenwerking die nodig is tussen het bedrijfsleven en het onderwijs”, legt Van Drogen uit.
De centrummanager heeft op de bijeenkomst duidelijk gezien dat er veel raakvlakken binnen alle vier thema’s zijn. “En daarom stel ik ook voor dat we ook financieel veel meer samen moeten proberen te doen. Met meer geld kun je immers grotere projecten opzetten, al is het om bijvoorbeeld meer bezoekers naar het centrum of nieuwe inwoners naar Smallingerland te trekken.”