“NOG NIET VERTOOND IN NEDERLAND”
Drachten heeft een nationale primeur: ROC Friese Poort biedt vanaf het schooljaar 2022 – 23 opleidingen aan in een nieuw gebouw op het terrein van ziekenhuis Nij Smellinghe. Onderwijs en praktijk komen bij elkaar dankzij deze unieke samenwerking van een zorginstelling en een onderwijsinstelling.
“Je ziet in de academische wereld dat studenten worden opgeleid in academische ziekenhuizen. Maar een regionaal ziekenhuis met een mboinstelling? Nog niet vertoond in dit land”, verklaart Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter Raad van Bestuur van Nij Smellinghe.
TALENT BINDEN
De samenwerking levert voor beide partijen veel voordelen op. Nij Smellinghe kan dankzij de samenwerking meer zorgverleners in opleiding aan zich binden. In het nieuwe gebouw gaan studenten van ROC Friese Poort de opleiding Zorg en Welzijn volgen, een deeltijd mbo-opleiding voor volwassenen. Zij maken iedere dag mee wat er allemaal gebeurt in een ziekenhuis en krijgen de kans hun talent in de praktijk te ontwikkelen. Ook de nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management (SHM) wordt gegeven in het nieuwe gebouw.
UP-TO-DATE KENNIS
De opleiding Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort is de laatste jaren snel gegroeid; volwassenen laten zich omscholen omdat ze weten dat er volop werkgelegenheid is in de zorg. Volgens Alice Muller, lid van het College van Bestuur van ROC Friese Poort, komt het onderwijs op een hoger niveau door de samenwerking met Nij Smellinghe. “Wij geloven dat studenten het beste worden opgeleid in een omgeving waar studie en praktijk met elkaar verbonden zijn. Door samen te werken kunnen we het onderwijs continu laten aansluiten op de veranderingen in het werkveld. Tegelijkertijd krijgt Nij Smellinghe up-to-date kennis van ROC Friese Poort mee.”
INNOVATIEVE NIEUWE OPLEIDING
Onderwijs in Zorg en Welzijn is precies wat je verwacht als een mbo-instelling en een ziekenhuis gaan samenwerken. Maar horeca en zorg? Dat lijkt een wonderlijke combinatie. Toch ontwikkelen ROC Friese Poort en Nij Smellinghe samen de opleiding Sustainable Hospitality Management. “Zorg en Horeca hebben meer raakvlakken dan je denkt”, stelt Lex Moerke, manager Horeca & Services bij Nij Smellinghe. “Een gastvrije benadering maakt dat een patiënt zich als mens gezien voelt en goed eten bevordert het herstel. Daarom willen wij onze patiënten een hotel- en restaurantervaring geven.”