Sinterklaasintochten

De sint komt ook naar Smallingerland

Trappelende voetjes, klappende handjes, gezang van iedereen. Het is weer de tijd van het jaar dat Sinterklaas in Nederland komt. In de gemeente Smallingerland zijn er de aankomende weken in de dertien dorpen sinterklaasintochten om met de kinderen naar toe te gaan.

Sinterklaas in Drachten

Zaterdag 12 november zal Sinterklaas samen met zijn pieten in de pakjesboot aankomen in Drachten. Via de brug De Pijp zal de pakjesboot varen naar de passantenhaven op het Moleneind om 14.00 uur. Maar al een uur van tevoren zullen de circuspieten op het Moleneind hun kunstjes laten zien aan de kinderen die Sinterklaas komen verwelkomen.

Sinterklaas zal worden verwelkomd door burgemeester Jan Rijpstra om vervolgens samen een rondtocht door het centrum te maken. De route gaat van de haven via de J.G. Blomstraat naar de Zuiderbuurt, De Dam, De Kaden, via de Drift naar het Raadhuisplein. Vanaf het plein gaat Sinterklaas samen met de burgemeester en de pieten richting het Friese Schathuis waarna ze samen via de Zuiderbuurt, De Dam en de Noorderbuurt verder door het centrum trekt.

Dit jaar is ook de mogelijkheid om met de pakjesboot mee te varen. Versier je boot en vaar gezellig mee vanaf de brug De Pijp.

Intochten in de dorpen

Op zaterdag 12 en 19 november zal Sinterklaas in de dorpen in de gemeente aankomen. Ook hier hoopt hij verwelkomd te worden door zingende kinderen en zullen de pieten strooien met pepernoten.

In Drachtstercompagnie zal de Sint op 19 november tijdens zijn tocht door het dorp begeleid worden door brassband Halleluja. De bekende sinterklaasliedjes worden gespeeld zodat iedereen, jong en oud, mee kan zingen en Sinterklaas en zijn pieten kan verwelkomen.

Na aankomst op zaterdag 19 november in Opeinde zal Sinterklaas een groot feest geven in dorpshuis De Wringe. Alle kinderen zijn hier van harte welkom om samen met de sint en de pieten feest te vieren. Hoe Sinterklaas zijn tocht dit jaar naar het dorpshuis gaat doen is nog een verrassing, misschien wel weer in een snelle sportauto of zou hij zijn paard Ozosnel zijn meegekomen naar Opeinde?

Boornbergum en Kortehemmen bundelen hun krachten om Sinterklaas een fantastische intocht te geven op zaterdag 19 november. Vanaf de Galhoeke zal Sinterklaas een tocht maken door de dorpen en op diverse plekken even stoppen om de kindjes een hand te geven, tekeningen aan te nemen en een praatje te maken. Er zal ook een glutenvrije piet aanwezig zijn zodat de kinderen met een allergie ook kunnen genieten van wat lekkers.

De pakjesboot komt op zaterdag 12 november naar De Tike. Sinterklaas en de pieten zullen rond 13.30 uur aanmeren aan de steiger in het haventje. Als Sinterklaas en de pieten van de pakjesboot zijn gestapt zullen zij naar het dorpshuis gaan voor een gezellig feest met de kinderen. Vergeet niet een mooie tekening voor Sinterklaas mee te nemen want daar is hij altijd heel blij mee.

De haven van Oudega wordt op zaterdag 19 november bezocht door Sinterklaas. De pakjesboot zal hier om 13.30 uur aan komen voor het grote kinderfeest. Verkleed je als Sinterklaas of als één van de pieten en zing en dans mee met alle bekende liedjes.

Komt de sint dit jaar weer met het skûtsje naar Rottevalle? Dit kun je gaan bekijken op zaterdag 19 november om 14.00 uur in de haven. De muzikanten en pieten die meekomen zullen ervoor zorgen dat jong en oud zich amuseren.

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.