Prijswinnende bidboeken te zien in nieuwe tentoonstelling Museum Dr8888

29 april opent de nieuwe voorstelling: EIN PARADIES FÜR DIE NEUE KUNST Kurt Schwitters in Drachten, in het Museum Dr8888, waar twee prijswinnende bidboeken tentoongesteld zullen worden. Precies 100 jaar na het beroemde bezoek van kunstenaar Schwitters aan Drachten. Tijdens dit bezoek raakte hij onder de indruk van het Van Doesburg-Rinsemahuis. Dit huis is tegenwoordig te bezoeken als museumwoning. 

Internationale designprijzen

Het eerste bidboek heeft diverse internationale designprijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze Red Dot award. Het boekwerk, wat handegebonden is, is opgebouwd als een Merzbau van Dada-kunstenaar Kurt Schwitters. Merzbau is experimentele bouwkunst gemaakt van hergebruikt materiaal. Voor de tweede ronde werd het bidboek uitgevoerd als tijdscapsule. Op een boekrol van 25 meter is het verhaal over het Europa van de toekomst als een roman uitgewerkt.

“Het zijn geweldige kunstwerken”, aldus Jorritsma. “De stad presenteerde in de opvallende bidboeken de ideeën om Europese Culturele Hoofdstad van 2025 te worden. In hun aanpak staat kunst centraal.”
Museum Dr8888

Hannover, de geboortestad van kunstenaar Kurt Schwitters en de plek waar een delegatie van Museum Dr8888 vrijdag 10 februari een bezoek aan bracht. In het gemeentehuis kreeg Museumdirecteur Wybren Jorritsma de prijswinnende bidboeken aangeboden door hoofd Cultuur Melani Botzki en kunstenaar Sebastian Peetz.

 ”Met historische en hedendaagse kunst gaan we het verhaal van Schwitters in Drachten vertellen. Geïnspireerd door Schwitters bouwt kunstenaar Marten Winters samen met inwoners van Drachten en omgeving een Merzbau in en bij ons museum.” Aldus Jorritsma.

Schwitters in Hannover

Na het bezoek aan het gemeentehuis bezocht de delegatie het Sprengel Museum Hannover welke in het bezit is van de grootste collectie van Schwitters werken. Tijdens dit bezoek werden de mogelijkheden voor bruikleen van elkaars collectie besproken. Deze zomer komt een delegatie uit Hannover op bezoek in Drachten.

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.