Kortehemmen

In tweeën gesplitst door de snelweg A7

Het gebied waar Kortehemmen ligt was lang geleden nat en drassig. Daarom konden mensen hier alleen wonen op verhogingen, bijvoorbeeld een zandrug in het landschap. Op zo’n zandrug is Kortehemmen ontstaan.

De naam is afgeleid van de stukken land die tussen de boerderijen en het riviertje De Drait lagen: die waren kort omdat de zandrug waarop de mensen woonden nu eenmaal dicht bij het water lag.

Lange tijd was Kortehemmen een klein dorp. Maar rond het jaar 1900 kwam er een opleving dankzij de oprichting van een zuivelfabriek. De groei begon met woningen voor de werknemers. Later volgden een bank, een smederij en enkele winkels.

Kortehemmen is door de aanleg van snelweg A7 in twee delen gesplitst. Het moderne centrum van het dorp ligt aan de westkant van de weg, het historische centrum met het rond 1300 gebouwde kloosterkerkje aan de oostkant. De delen zijn verbonden door een tunnel onder de A7.

Ontdek meer

Beste lezer,

Je bent op deze pagina gekomen vanuit de url Drachten wil je meemaken. Deze site is
sinds 1 september 2022 niet meer online.

In plaats daarvan is er nu Open Drachten,
een nieuw platform om de gemeente Smallingerland, Drachten en de dorpen beter op de kaart te zetten. Open Drachten wil een podium zijn voor inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, en organisaties op allerlei gebied om verhalen te delen over
Smallingerland. Iedereen kan meebouwen aan Open Drachten. Het podium is van ons allemaal. In Drachten. In de Dertien Dorpen. In heel Smallingerland.